8 juli 2018


Over 8ste dag

8ste dag veroorzaakte op 8 juli 2018 een 5 uur durende kettingreactie van mensen, machines, bouwwerken en performances in de binnenstad van Leeuwarden. Bezoekers waren onder andere toeschouwer van de bruiloft van Anna en Steven, twee wereldrecordpogingen, een F16 op straat, Goldbergmachines en een caravan die op water reed.

De kettingreactie bestond uit maar liefst 47 culturele en sociale projecten, zogenaamde ‘schakels’. Niet eerder werkten de makers van deze projecten samen, aan zoiets groots. Met het vertellen van verhalen en het laten slagen van 8ste dag als motivatie, wisten mensen met verschillende achtergronden en levensstijlen elkaar makkelijker te vinden.

Een schakel kon een domino van boeken zijn, of een lied, of een serie vissers. Elke schakel had een eigen plek op de route en werd in beweging gezet door de voorgaande gebeurtenis. Stopte de beweging, dan stopte het geheel. Terwijl zo’n 35.000 bezoekers toekeken. Best spannend dus!

8ste dag ging over het leven. Over opgroeien, lachen, verdriet hebben en ontdekken. Over de invloed die mensen op elkaar hebben. Zoals het leven loopt, zo verloopt de kettingreactie. Vaak vloeiend en soms met een hapering. Het leven is niet perfect, maar absoluut de moeite waard om steeds opnieuw in gang te zetten. Ja, toch?

De bedenker is Marten Winters (die in 2010 met Het Schip De Lading van papier maché de woelige baren van de Waddenzee wist te trotseren).

8ste dag werd live geregistreerd door Omrop Fryslân en was de hele middag te volgen op schermen in de binnenstad, tv en online. De uitzending is nu terug te vinden op het YouTube-kanaal van de Omrop en op www.omropfryslan.nl

8ste dag is onderdeel van hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.