Het Recht


Schuldig of niet?

8 juli 2018, 17.27 uur, Leeuwarden, Willemskade

Je staat op de Willemskade en luistert naar de rechter. Hij spreekt vanaf een boot een verdachte uit Leeuwarden toe. De zaak gaat over een onfortuinlijke nacht in het leven van de vrouw. Je aandacht wordt getrokken door een journaliste aan de overkant. Zij houdt een bord omhoog waarop ‘Noodweer of misdrijf?’ staat. Om je heen steken mensen hun hand op om iets te zeggen. Wat denk jij? Schuldig of niet?

Temidden van een chaotische verzameling van boten, meningen en feiten wordt tijdens 8ste dag rechtgesproken. Samen met de rechtbank in Leeuwarden en Anker & Anker Advocaten schrijft Marten Winters het scenario.

De rechters en advocaten die meewerken aan de kettingreactie op 8 juli zijn geen acteurs, zij oefenen hun vak uit, net als op andere dagen. Dit keer doen ze dat echter in de buitenlucht, waardoor het publiek van 8ste dag een unieke inkijk krijgt in het verloop van een rechtszaak.

‘Het Recht’ ontspint zich gedurende de eerste maanden van 2018. Via de media komt er steeds meer informatie vrij. Op 8 juli staat de verdachte voor het eerst terecht. De uitspraak volgt in november tijdens ‘de dag van de Rechtspraak’, de open dag van de rechtbank in Leeuwarden.

‘Het Recht’ wordt gemaakt door:

Wil je weten wat 1 minuut hiervoor gebeurt?

Wil je weten wat 1 minuut hierna gebeurt?